Forum dyskusyjne

Przeczytaj komentowany artykuł

RE: Biblia o homoseksualizmie

Autor: moonshine   Data: 2012-08-14, 23:35:57               

Czy Biblię należy rozumieć dosłownie? To zależy. W Biblii mamy do czynienia z różnymi rodzajami literackimi, poezją, prozą, przepisami prawnymi, itd. Interpretacja Biblii powinna też uwzględniać kontekst historyczny, przydatna jest także znajomość języków oryginałów: łaciny i greki.

Ponadto, dla chrześcijanina istotne jest, że Nowy Testament unieważnia niektóre przepisy Starego Testamentu, inne zaś pozostawia bez zmian.

Jest to poważny argument za tym, by interpretacją Bibbli zajmowały się osoby po solidnych studiach teologicznych, ponieważ laik łatwo się w tym pogubi. Kościół Katolicki zupełnie słusznie zastrzega sobie monopol w tej sprawie - samodzielne odczytywanie Biblii przez każdego wiernego, promowane wśród protestantów, nieprzypadkowo doprowadziło do dalszych podziałów doktrynalnych w kościołach protestanckich.

Wracając do zacytowanych fragmentów Biblii, wynika z nich całkiem jasno, że Bóg nie jest bynajmniej "tolerancyjny" (choć jest miłosierny), a seks homoseksualny zupełnie jednoznacznie ocenia jako moralne zło. W tej sprawie Stary i Nowy Testament są zgodne. Jeśli jednak ktoś, mimo oczywistości i jednoznaczności sformułowan w Biblii, nadal ma wątpliwości, czy dobrze rozumie te fragmenty, być może rozwieje je fakt, że samo także naucza KK.

Zdaję sobie sprawę, że istnieją osoby, których nie przekona najbardziej jednoznaczne zdanie, nawet że 2x2=4. Dla takich osób nie ma ratunku.

Nb. dla oceny moralnej zachowań homoseksualnych wg Biblii nie ma zupełnie znaczenia, z jakich nici ja noszę ubranie. Znaczenie słów zawartych Biblii nie zależy w najmniejszym stopniu ani ode mnie, ani od mojego ubrania, ani nawet od stopnia przestrzegania przeze mnie nakazów moralnych. Rozmawiamy o Biblii, a nie o mnie - wyobraź sobie B1234, że nawet, gdyby mnie w ogóle nie było, nie zmieniałoby to ani odrobinę treści zawartych w Biblii, ani ich znaczenia.

Odpowiedz

Sortuj:     Pokaż treść wszystkich wpisów w wątku